Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Protesty za klímu v Londýne pokračujú, zatkli aj belgickú princeznú

Na snímke britskí policajti medzi účastníkmi počas klimatického protestu hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) v Londýne 9. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Počas protestov v Londýne, ktoré sú súčasťou celosvetových klimatických demonštrácii, zatkli počas dvoch týždňov už vyše 1290 ľudí.

Londýn 12. októbra (TASR) - Medzi zadržanými londýnskymi aktivistami z hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) je aj belgická princezná Marie-Esméralda. S odvolaním sa na organizátorov protestov o tom v sobotu informovala spravodajská stanica Sky News.

Počas protestov v Londýne, ktoré sú súčasťou celosvetových klimatických demonštrácii, zatkli počas dvoch týždňov už vyše 1290 ľudí.

Demonštrácie za ochranu životného prostredia a proti zmene klímy pokračovali v Londýne aj v sobotu.
Stanley Johnson uprostred, otec britského premiéra Borisa Johnsona, rozpráva na panelovej diskusii o klimatických zmenách počas demonštrácie Extinction Rebellion v Londýne 9. októbra 2019. Hnutie Extinction Rebellion avizovali dva týždne protestov, ktoré sa majú od pondelka konať v približne 60 metropolách sveta.
Foto: TASR/AP

Hnutie zverejnilo v sobotu fotografiu prepúšťacej policajnej správy, podľa ktorej princeznú stále "vyšetrujú", prepustili ju bez vznesenia obvinení a záležitosť ešte "nie je uzatvorená". Pobočka hnutia v londýnskej mestskej časti Camden uviedla, že 63-ročnú princeznú po zadržaní odviedli na policajnú stanicu v Camden.

Princezná Marie-Esméralda pôsobí v Londýne ako novinárka, dokumentaristka a aktivistka za ochranu životného prostredia a ochranu práv žien a pôvodných obyvateľov.

Medzinárodné protesty environmentálneho hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) majú za cieľ donútiť vlády, aby znižovali uhlíkové emisie, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie, a aby odvrátili klimatickú krízu, ktorá podľa ich slov prinesie hladovanie a kolaps spoločností.