Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Proti koronavírusu otestujú v Británii protizápalový liek kolchicín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedci z projektu s názvom Recovery pred časom potvrdili účinnosť ďalšieho protizápalového lieku dexametazón proti ochoreniu COVID-19

Londýn 27. novembra (TASR) – Britskí vedci sa chystajú testovať protizápalový liek kolchicín pri liečbe ochorenia COVID-19 v rámci rozsiahleho projektu pod záštitou Oxfordskej univerzity. Informoval o tom v piatok tamojší denník The Guardian.

Ide o celosvetovo najrozsiahlejší program klinických testov možného lieku proti koronavírusu SARS-CoV-2 s účasťou viac ako 18 000 pacientov v 176 britských nemocniciach.

Kolchicín, používaný najmä na liečbu ochorenia dna, má byť otestovaný na náhodne vybranej vzorke najmenej 2500 pacientov, ktorí boli hospitalizovaní pre komplikácie spojené s nákazou koronavírusom, približuje The Guardian. Podľa jedného z vedúcich programu Petra Horbyho z Oxfordskej univerzity ide o lacný a široko dostupný liek.

Vedci z projektu s názvom Recovery pred časom potvrdili účinnosť ďalšieho protizápalového lieku dexametazón proti ochoreniu COVID-19, pripomína britský denník.