Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V utorok sa z Británie uskutoční prvý deportačný let do Rwandy

Na snímke z 10. júna 2022 recepcia hostela Hope, ktorý je jedným z miest, kde sa očakáva umiestnenie niektorých žiadateľov o azyl, ktorí majú byť poslaní z Británie do Rwandy, v hlavnom meste Kigali v Rwande. Foto: TASR/AP

Británia totiž podpísala v apríli dohodu s Rwandou, na základe ktorej bude táto africká krajina prijímať späť neúspešných žiadateľov o azyl v Spojenom kráľovstve.

Londýn 14. júna (TASR) - Británia očakáva, že sa v utorok uskutoční prvý let s neúspešnými žiadateľmi o azyl smerujúci do Rwandy. Vláda pritom upozornila, že ktokoľvek, kto nebude môcť v dôsledku prebiehajúceho súdneho konania na tento let nasadnúť, odletí z Británie do Rwandy ďalším letom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Očakávame, že tento let sa v priebehu dneška uskutoční," uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová pre spravodajskú televíziu Sky News. "Neviem presne, koľko ľudí touto linkou pôjde. Avšak dôležité je to, že nastolíme zásadu," dodala Trussová.

"Na tejto linke budú ľudia a ak sa na ňu nedostanú, tak pôjdu na ďalšiu, pretože sme odhodlaní narušiť model hrozných obchodníkov s ľuďmi," dodala šéfka britskej diplomacie.

Británia totiž podpísala v apríli dohodu s Rwandou, na základe ktorej bude táto africká krajina prijímať späť neúspešných žiadateľov o azyl v Spojenom kráľovstve. Rwanda za to od Londýna dostala príspevok dosahujúci v prepočte zhruba 144 miliónov eur plus ďalšie platby v závislosti od počtu deportovaných.
Plagát visí pred budovou Najvyššieho súdu počas protestu v Londýne 13. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Cieľom tohto plánu je odradiť migrantov, aby nepodnikali riskantnú plavbu do Británie na malých člnoch cez Lamanšský prieliv. Počet takýchto pokusov sa za posledné dva roky výrazne zvýšil.

S týmto plánom však nesúhlasia mnohí politickí oponenti, charity či náboženskí lídri, podľa ktorých ide o neľudskú praktiku. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uvádza, že v samotnej Rwande sa skúma dodržiavanie ľudských práv, pričom táto krajina nemá kapacitu na spracovanie všetkých žiadostí a hrozí preto, že niektorí ľudia budú vrátení do krajín, z ktorých pôvodne ušli.
Na archívnej snímke z 13. júna 2022 demonštranti protestujú pred budovou Najvyššieho súdu v Londýne proti odsunu nelegálnych migrantov a odmietnutých žiadateľovi o azyl z Británie do Rwandy.
Foto: TASR/AP

Londýnsky súd v pondelok zmaril posledný pokus o odloženie prvého letu smerujúceho do Rwandy, keď zamietol žiadosť obhajcov práv prisťahovalcov a odborárov, ktorí požadovali dočasné zablokovanie tohto kontroverzného plánu britskej vlády. Najvyšší londýnsky súd sa však v utorok ešte bude zaoberať niektorými súvisiacimi prípadmi.

V spojitosti s týmto súdnym konaním tak prvým letom odletí len niekoľko ľudí. Pôvodne malo v utorok do Rwandy odletieť 37 osôb, medzi ktorými mali podľa charitatívnych organizácií byť ľudia utekajúci z Afganistanu, Sýrie, Iraku či Iránu. No pre prebiehajúce súdne konanie sa ich počet znížil na sedem, uvádza charitatívna organizácia Care4Calais.

Súd sa bude zákonnosťou tejto praktiky zaoberať v júli, pripomína Reuters.