Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia: Ruská armáda je teraz „výrazne slabšia“

Na archívnej snímke ruská vojenská uniforma leží na zemi v meste Irpiň na okraji Kyjeva. Foto: TASR/AP

Chyby v strategickom plánovaní a vo výkone operácií spôsobili, že Rusko nebolo schopné premeniť početnú silu na nepopierateľnú výhodu, dodalo britské ministerstvo.

Ľvov/Londýn 3. mája (TASR) - Britské ministerstvo obrany je presvedčené, že ruská armáda je teraz "výrazne slabšia", keďže utrpela vo vojne na Ukrajine straty. Ministerstvo to uviedlo v utorok vo svojom každodennom hlásení na sociálnej sieti Twitter o vojne. Citovala ho tlačová agentúra AP.

Rezort obrany napísal: "Ruská armáda je následkom invázie na Ukrajine teraz výrazne slabšia, materiálne aj koncepčne. Zotavenie z tohto budú ešte zhoršovať sankcie. Bude to mať dlhodobý dopad na schopnosť Ruska nasadiť konvenčné vojenské sily."

Britské ministerstvo obrany dodalo, že hoci sa rozpočet Ruska na obranu v rokoch 2005 až 2018 zdvojnásobil, program modernizácie armády, ktorý sa realizoval, "neumožnil Rusku dominovať nad Ukrajinou".

"Chyby v strategickom plánovaní a vo výkone operácií spôsobili, že Rusko nebolo schopné premeniť početnú silu na nepopierateľnú výhodu,"
dodalo britské ministerstvo.