Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Británia:Rusi rozširujú svoju prítomnosť na východnej hranici Ukrajiny

Príslušníci domobrany Doneckej ľudovej republiky kráčajú okolo vrakov áut počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v obliehanom meste Mariupol počas 55. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 19. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Schopnosť Ruska postupovať ešte stále ovplyvňujú nepriaznivo environmentálne, logistické a technické problémy, ktoré ho trápili aj doteraz, napísalo ministerstvo obrany.

Londýn 20. apríla (TASR) - Britské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že ruská armáda rozširuje svoju prítomnosť na východných hraniciach Ukrajiny, v čase, keď sa boje v oblasti Donbasu zintenzívňujú. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Britské ministerstvo zverejnilo v stredu ráno aktuálne spravodajské informácie, podľa ktorých ruské útoky na mestá po celej Ukrajine sú pokusom narušiť pohyb ukrajinských vojenských posíl a zbraní smerujúcich na východ.

Ruské letecké operácie na severe Ukrajiny zostanú po stiahnutí ruských síl z Kyjevskej oblasti pravdepodobne na nízkej úrovni, stále je tu však riziko "presných úderov proti prvoradým cieľom po celej Ukrajine", dodalo ministerstvo.

V krátkom prehľade o situácii, zverejnenom britským ministerstvom v utorok večer, bolo uvedené, že ukrajinské sily odrazili "početné pokusy o postup" ruských vojakov, pričom zosilneli útoky popri línii kontroly, ktorá posledných osem rokov oddeľuje ukrajinské a Ruskom podporované sily v Donbase.

"Schopnosť Ruska postupovať ešte stále ovplyvňujú nepriaznivo environmentálne, logistické a technické problémy, ktoré ho trápili aj doteraz, v kombinácii s odporom vysoko motivovaných ukrajinských ozbrojených síl," napísalo ministerstvo obrany.