Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko bude mať pri plánovanom posilnení armády problémy

Rekruti držia zbrane počas vojenského výcviku na strelnici v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska, 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ruský rezort obrany, ktorý čelí ostrej kritike za to, že nedokáže účinne kontrolovať rozsiahle územia Ukrajiny, v decembri prisľúbil posilnenie vojenského personálu z 1,15 milióna na 1,5 milióna ľudí.

Lodnýn 22. januára (TASR) - Rusko bude môcť avizované zvýšenie kapacít svojej armády zrealizovať len s ťažkosťami, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Rusko bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou problémy zvýšiť počet personálu a vybavenia pre plánované rozšírenie," spresnil britský rezort obrany v pravidelnom vyhlásení k vojne na Ukrajine vzhľadom na najnovšie poznatky britských tajných služieb.

Ruský rezort obrany, ktorý čelí ostrej kritike za to, že nedokáže účinne kontrolovať rozsiahle územia Ukrajiny, v decembri prisľúbil posilnenie kapacít vojenského personálu z 1,15 milióna na 1,5 milióna ľudí.

"Ako naznačujú plány (ruského ministra obrany Sergeja) Šojgua, ruské vedenie vychádza z najväčšou pravdepodobnosťou z toho, že zvýšená konvenčná vojenská hrozba bude pretrvávať mnoho rokov aj mimo aktuálnej vojny na Ukrajine," uviedol Londýn.

Britské ministerstvo obrany pravidelne zverejňuje vyhlásenia k priebehu vojny na Ukrajine s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb už od začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022, pripomína DPA. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.