Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko buduje na okupovaných územiach ďalšie obranné línie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takého obranné línie vznikajú zrejme aj v okolí vojnou zničeného prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré je momentálne okupované Ruskom.

Londýn 8. novembra (TASR) - Britská vojenská rozviedka tvrdí, že ruská armáda buduje na okupovaných územiach Ukrajiny opevnenia, ktoré sú podobné tzv. vagnerovej línii na iných úsekoch frontu. V utorok o tom informovala britská stanica BBC.

Takého obranné línie vznikajú zrejme aj v okolí vojnou zničeného prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré je momentálne okupované Ruskom. Na ich výstavbu sa používajú železobetónové pyramídové protitankové konštrukcie, známe ako "dračie zuby", ktoré sa vyrábajú v dvoch továrňach.

Podľa spravodajských informácií Rusko posilňuje svoje pozície na všetkých okupovaných územiach, vrátane Záporožskej a Chersonskej oblasti.

O výstavbe tejto línie informoval zakladateľ súkromnej vojenskej spoločnosti, známej aj ako Vagnerova (Wagnerova) skupina, Jevgenij Prigožin ešte 19. októbra. Obranné línie vtedy začali vznikať v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

BBC uvádza, že táto aktivita naznačuje, že Rusko vynakladá značné úsilie na prípravu obrany do hĺbky územia za súčasnou frontovou líniou. Takto chce pravdepodobne zabrániť rýchlemu postupu ukrajinských jednotiek v prípade prielomu.