Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko dosiahlo inváziou na Ukrajinu len medzinárodnú hanbu

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ruskí vojaci stoja vedľa svojich nákladných vozidiel v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Podľa britského ministra obrany si teraz "bežní ruskí občania budú klásť otázku, načo bola celá vojna vôbec dobrá".

Londýn 12. novembra (TASR) - Strategické zlyhanie Moskvy pri ukrajinskom meste Cherson vyvolá v očiach ruskej verejnosti pochybnosti o zmysle vojny na Ukrajine. V sobotu to vyhlásil britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Stiahnutie jednotiek z Chersonu je ďalším strategickým zlyhaním Ruska. Od začiatku vojny bol Cherson jediným väčším strategickým cieľom, ktorý sa Rusku podarilo dobyť," pripomenul Wallace vo vyhlásení.

Podľa ministra obrany si teraz "bežní ruskí občania budú klásť otázku, načo bola celá vojna vôbec dobrá". Wallace zároveň uviedol, že jediné, čo Rusi svojou inváziou na Ukrajinu dosiahli, je "medzinárodná hanba".

Aj Spojené štáty označili opätovné získanie kontroly nad Chersonom za "výnimočné víťazstvo".

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti vrátane samotného Chersonu stiahlo vyše 30.000 vojakov. Na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza Cherson, nezostal podľa ruského ministerstva už ani jeden kus ruskej vojenskej techniky či výzbroje.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa však nechal počuť, že Moskva nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci. Stiahnutie sa ruských jednotiek na ľavý breh Dnepra podľa neho nijako nemení štatút Chersonskej oblasti, ktorá zostáva "subjektom Ruskej federácie".

Novým administratívnym centrom Chersonskej oblasti sa podľa ruskom dosadeného predstaviteľa Alexandra Fomina stalo mesto Heničesk.