Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko presúva záložníkov do blízkosti Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci, ktorým britské jednotky poskytnú výcvik v rámci pomoci v boji proti Rusku, medzitým dorazili do Británie, informovali agentúry DPA a PA Media.

Kyjev/Moskva 9. júla (TASR) - Rusko presúva svoje záložné sily z celej krajiny a zhromažďuje ich blízko Ukrajiny s cieľom uskutočnenia budúcich ofenzívnych operácií, uviedla v sobotu britská vojenská tajná služba. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Veľká časť nových jednotiek ruskej pechoty na presun pravdepodobne využíva obrnené transportéry typu MT-LB, ktoré Rusko pôvodne nechávalo dlhodobo v skladoch, uviedlo britské ministerstvo obrany v pravidelnom hlásení na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajinskí vojaci, ktorým britské jednotky poskytnú výcvik v rámci pomoci v boji proti Rusku, medzitým dorazili do Británie, informovali agentúry DPA a PA Media. Vo štvrtok sa stretli s tamojším ministrom obrany Benom Wallaceom. V rámci programu britskej armády absolvuje výcvik v nasledujúcich mesiacoch približne 10.000 Ukrajincov.

Ukrajinskí branci sú vo veku medzi 18 až 60 rokov a mnohí z nich sa zbrane predtým nikdy ani nedotkli, konštatuje stanica Sky News. Boli to civilisti, ktorí sa v uplynulých dňoch a týždňoch rozhodli pridať sa k armáde. Väčšinu brancov tvoria muži, v jednej z jednotiek je však údajne 20 percent žien.