Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko rozširuje obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou

Na archívnej snímke z 22. novembra 2022 ukrajinský vojak vystupuje z tanku patriacemu ruskej armáde na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Britské tajné služby sa domnievajú, že cieľom týchto opevňovacích prác môže byť najmä posilnenie vlasteneckých nálad v ruskej spoločnosti.

Londýn 7. decembra (TASR) - Rusko v poslednej dobe začalo budovať ďalšie obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou, uviedlo v stredajšej správe o vývoji ruskej ofenzívy britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na tajné služby.

"Rusko začalo nedávno rozširovať obranné pozície pozdĺž medzinárodnej hranice s Ukrajinou aj hlboko vo vnútri (ruskej) Belgorodskej oblasti," uvádza rezort obrany v Londýne na sociálnej sieti Twitter.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok ohlásil, že zakladá miestne "jednotky domobrany", pripomína ministerstvo. V tomto pohraničnom regióne sa už minimálne od apríla hovorí o tom, že Rusi tam kopú zákopy, avšak teraz sa tam zrejme začali budovať "prepracovanejšie systémy určené na odrazenie mechanizovaného útoku".

Britské tajné služby sa domnievajú, že cieľom týchto opevňovacích prác môže byť najmä posilnenie vlasteneckých nálad v ruskej spoločnosti. Zároveň však môže odrážať aj "skutočné, ale mylné presvedčenie niektorých ruských predstaviteľov, že existuje reálna hrozba invázie (zo strany) ukrajinských síl," píše sa v stredajšej zvodke.

Britský rezort obrany v tejto súvislosti dodáva, že v rámci vládnuceho ruského režimu zrejme pretrváva nedostatok schopnosti strategického vyhodnocovania situácie. Nestrannú analýzu podľa Londýna často podkopáva "tendencia ku skupinovému mysleniu a politicky vhodným záverom".