Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko sa spolieha na bezhlavú delostreleckú paľbu

Na snímke učiteľka stojí v škole zničenej ruským ostreľovaním v obci Družkivka v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

Britský rezort obrany sa vo vyhlásení odvoláva na tamojšie tajné služby.

Londýn 17. mája (TASR) - Ruské ozbrojené sily vo vojne proti Ukrajine vsádzajú na "bezhlavú delostreleckú paľbu", vyplýva z poznatkov britských tajných služieb. Moskva má len obmedzené možnosti získavania cieľov a vyhýba sa riziku nasadiť bojové lietadlá nad územiami ovládanými Ukrajinou, uviedlo v utorok britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"V nasledujúcich týždňoch sa bude Rusko pravdepodobne opäť spoliehať na masívne delostrelecké útoky, keď sa pokúsi o zosilnenie svojej ofenzívy v Donbase," uvádza sa vo vyhlásení britského rezortu obrany, ktorý sa odvoláva na tamojšie tajné služby.

Počas neúspešných útokov ruských jednotiek na ukrajinskú metropolu Kyjev bolo v severoukajinskej Černihivskej oblasti zničených zhruba 3500 budov, pričom približne 80 percent z nich tvorili civilné objekty, dodáva ministerstvo v Londýne.

"Rozsah týchto škôd potvrdzuje pripravenosť Ruska nasadiť delostrelectvo proti obytným oblastiam" a na proporcionalitu bude pritom vsádzať len minimálne, uvádza sa podľa DPA vo vyhlásení britského rezortu obrany.