Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko sprísnilo tresty vojakom za prehrešky voči disciplíne

Na snímke záchranári odstaňujú ruiny po ruskom raketovom útoku na obytnú štvrť v ukrajinskom meste Umaň, vzdialeného 200 km južne od Kyjeva 28. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Počas prvých mesiacov pristupovalo množstvo ruských veliteľov k dodržiavaniu disciplíny pomerne uvoľnene a tým, ktorí odmietli slúžiť, v tichosti umožnili návrat domov, uviedol britský rezort obrany.

Londýn 30. apríla (TASR) - Ruskí velitelia vo vojne proti Ukrajine podľa najnovších odhadov britských tajných služieb výrazne sprísnili tresty vojakom za porušenia disciplíny, uviedlo v nedeľu ministerstvo obrany v Lodnýne. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Už napríklad za pokus ukončiť služobnú zmluvu či za menšie prehrešky ako sú opitosť sú vojaci umiestňovaní do provizórnych väzenských ciel, spresnilo ministerstvo s odvolaním sa na "početné" výpovede príslušníkov ruských jednotiek bojujúcich na Ukrajine.

Takýmito celami sú pritom často len jamy vykopané v zemi, ktoré sú prikryté kovovými mrežami.

"Počas prvých mesiacov pristupovalo množstvo ruských veliteľov k dodržiavaniu disciplíny pomerne uvoľnene a tým, ktorí odmietli slúžiť, v tichosti umožnili návrat domov," uviedol rezort obrany v Londýne.

"Od jesene 2022 však došlo k viacerým drakonickým iniciatívam v záujme zlepšenia disciplíny v armáde, predovšetkým od nástupu (náčelníka generálneho štábu) Valerija Gerasimova v januári 2023," dodáva Londýn.