Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko v Donbase rozmiestňuje vojakov aj vagnerovcov

Ruské vojenské nákladné autá zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami stoja za ťažko poškodeným obytným domom neďaleko Kyjeva na Ukrajine v piatok 1. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo oznámilo, že mesto Mariupol je teraz kľúčovým cieľom ruskej invázie.

Londýn 4. apríla (TASR) - Britské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní svojich vojakov aj žoldnierov vo východnej časti Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.

"Ruské sily pokračujú v konsolidácii a reorganizácii a preorientovali svoju ofenzívu na oblasť Donbasu na východe Ukrajiny," uviedol britský silový rezort na sociálnej sieti Twitter.

Do oblasti sa podľa Londýna zrejme presúvajú aj žoldnieri zo súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny (v zahraničí známa pod označením Wagner Group).

Spojené kráľovstvo ešte v noci na pondelok oznámilo, že mesto Mariupol je teraz kľúčovým cieľom ruskej invázie.

"Mesto je naďalej predmetom intenzívnych, nerozlišujúcich útokov, avšak ukrajinské sily kladú odpor a udržiavajú si kontrolu v centrálnych oblastiach," uviedol Londýn.

AP pripomenula, že prístavné mesto Mariupol je kľúčové, pretože jeho ovládnutie by Rusku umožnilo vytvoriť pozemný koridor na polostrov Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.