Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko zaznamenáva denne menej padlých vojakov než v marci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V marci pritom zomieralo denne v bojoch na Ukrajine 776 ruských vojakov, zatiaľ čo v apríli je to zatiaľ v priemere len 568 vojakov denne.

Londýn 25. apríla (TASR) - Priemerný denný počet padlých ruských vojakov na Ukrajine klesol za posledný mesiac "s veľkou pravdepodobnosťou o zhruba 30 percent". Vo svojej utorňajšej správe o situácii na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

Generálny štáb ukrajinskej armády tvrdí, že priemerný denný počet obetí na ruskej strane klesol za toto obdobie o 208. V marci pritom zomieralo denne v bojoch na Ukrajine 776 ruských vojakov, zatiaľ čo v apríli je to zatiaľ v priemere len 568 vojakov denne.

Britský rezort obrany uvádza, že jeho tajné služby nie sú schopné overiť ukrajinskú metodiku týchto výpočtov, ktoré sú však podľa neho "vo všeobecnosti" pravdepodobne správne.

K poklesu strát životov na ruskej strane podľa britského ministerstva zrejme došlo po tom, ako sa Moskve nepodarilo naplniť ciele svojej tzv. zimnej ofenzívy, a teda obsadiť Donbas, pričom následne sa začala pripravovať na očakávanú jarnú ukrajinskú protiofenzívu.