Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Británia schválila proticovidovú vakcínu od firmy Valneva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Británia bola jednou z najviac zasiahnutých krajín pandémiou koronavírusu. Ochoreniu v tejto krajine podľahlo viac ako 171.000 ľudí.

Londýn 14. apríla (TASR) - Británia schválila novú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od rakúsko-francúzskej biotechnologickej spoločnosti Valneva. Vo štvrtok to oznámil britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotníctvo (MHRA), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Schválenie bolo udelené po tom, ako sa zistilo, že vakcína Valneva proti ochoreniu COVID-19 spĺňa požadované normy bezpečnosti, kvality a účinnosti,"
uviedol úrad MHRA v stanovisku. Predseda jeho Komisie pre humánne lieky informoval, že skupina odborníkov starostlivo zvážila dostupné dôkazy a prišla k záveru, že prínosy vakcíny prevažujú nad možnými rizikami.

Úrad schválil dvojdávkovú vakcínu na použitie u ľudí vo veku od 18 do 50 rokov, pričom rozostup medzi dvoma dávkami má byť najmenej 28 dní. Vakcínu je možné skladovať pri bežnej chladničkovej teplote.

Očkovacia látka od rakúsko-francúzskej spoločnosti Valneva funguje na tradičnej báze inaktivovaného vírusu, ktorá sa vo svete používa už 60 až 70 rokov. V Spojenom kráľovstve ide o šiestu schválenú vakcínu proti ochoreniu COVID-19; v krajine sa očkuje vakcínami od spoločností AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a Novavax.

Minulý mesiac schválil túto vakcínu na núdzové použitie ako prvý štát na svete Bahrajn. Rakúsko-francúzska firma sa ešte minulý rok zaviazala dodať tomuto kráľovstvu v Perzskom zálive milión dávok vakcíny. Spoločnosť Valneva podpísala dohodu aj s Európskou komisiou o dodávke 60 miliónov dávok očkovacej látky v rokoch 2022 a 2023.

Británia bola jednou z najviac zasiahnutých krajín pandémiou koronavírusu. Ochoreniu v tejto krajine podľahlo viac ako 171.000 ľudí. V súčasnosti je proti covidu v Spojenom kráľovstve zaočkovaných minimálne jednou dávkou 92 percent obyvateľov nad 12 rokov, spresňuje AFP.