Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Británia si kvôli vyjadreniam o vakcínach predvolala veľvyslanca EÚ

Joao Vale de Almeida, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Joao Vale de Almeida pozvanie na konzultácie do Londýna odmietol.

Brusel 10. marca (TASR) - Spojené kráľovstvo si v stredu predvolalo veľvyslanca EÚ Joaoa Valeho de Almeidu, aby vysvetlil utorňajšie vyjadrenia EÚ o údajnom zákaze vývozu vakcín zo strany Británie, informovala agentúra AP.

Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok v príspevku zverejnenom na portáli consilium.europa.eu obhajoval mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín.

"Fakty neklamú. Británia a Spojené štáty úplne zakázali vývoz vakcín a ich zložiek vyrobených na ich území. Európska únia, región, ktorý má v oblasti vakcín najväčšie výrobné kapacity na svete, jednoducho len zaviedol systém kontroly vývozu dávok vyrobených na jeho území," napísal Michel.

Británia tieto tvrdenia následne rázne odmietla. "Britská vláda nezablokovala vývoz ani jednej covidovej vakcíny. Akékoľvek vyjadrenia o zákaze vývozu vakcín alebo obmedzeniach sú celkom nepravdivé," uviedol v reakcii hovorca britskej vlády.

Joao Vale de Almeida pozvanie na konzultácie do Londýna odmietol, píše na svojej webovej stránke denník Express.

Spojené kráľovstvo už zaočkovalo približne 35 percent svojej dospelej populácie, pričom v EÚ vakcínu dostalo len 9,5 percenta obyvateľov, pripomína AP.