Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia si predvolala chargé d’affaires pre zásahy voči Iráncom

Na snímke z 1. októbra, ktorú nenafotil fotograf AP a bola získaná agentúrou AP mimo územia Iránu, polícia zasahuje slzotvorným plynom počas protestu pred univerzitou v Teheráne. Foto: TASR/AP

Pri zásahoch iránskych bezpečnostných síl voči demonštrantov pritom prišlo podľa ľudskoprávnych aktivistov o život už najmenej 92 ľudí.

Londýn 4. októbra (TASR) - Britské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo najvyššie postaveného iránskeho diplomata v Londýne. Dôvodom je tvrdý zásah Teheránu voči účastníkom protestov, ktoré v Iráne vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Informuje o tom agentúra AFP.

Protesty vyvolané smrťou Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po tom, čo ju zatkla iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania, prebiehajú v Iráne už tretí týždeň. Pri zásahoch iránskych bezpečnostných síl voči demonštrantov pritom prišlo podľa ľudskoprávnych aktivistov o život už najmenej 92 ľudí.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v pondelok povedal, že svojmu rezortu nariadil, aby si predvolal iránskeho chargé d’affaires Mehdího Hosejního Matína.

"Násilie, s ktorým sa bezpečnostné sily zamerali v Iráne na demonštrantov, je skutočne šokujúce... Dnes sme iránskym orgánom jasne vysvetlili náš názor, namiesto obviňovania iných za nepokoje, by mali prevziať zodpovednosť za svoje činy a počúvať obavy svojho ľudu,"
povedal Cleverly. "S našimi partnermi budeme pokračovať v úsilí o to, aby boli iránske úrady brané na zodpovednosť za ich zjavné porušovanie ľudských práv," dodal.

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí obvinil v pondelok iránskych úhlavných nepriateľov, a síce Spojené štáty a Izrael, z podnecovania nepokojov, ktoré vyvolala smrť Amíníovej.