Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Británia si pripomenula 75. výročie víťazstva nad Japonskom

Britský princ Charles kladie veniec v Národnom pamätnom arboréte počas 75. výročia víťazstva nad Japonskom v druhej svetovej vojne 15. augusta 2020 v Alrewase. Foto: TASR/AP

Princ Charles vo svojom príhovore povedal, že veteráni z týchto bojov neupadli do zabudnutia.

Londýn 15. augusta (TASR) - Spojené kráľovstvo si v sobotu pripomenulo 75. výročie víťazstva nad Japonskom v druhej svetovej vojne, informovala na svojej webovej stránke stanica BBC.

Britský princ Charles a jeho manželka Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu sa pripojili k dvom minútam ticha na slávnosti v Národnom pamätnom arboréte v britskom grófstve Staffordshire.

Charles vo svojom príhovore povedal, že veteráni z týchto bojov neupadli do zabudnutia. Takisto pripomenul, že mnohí vojaci a ďalší personál sa cítia ukrivdení, pretože časť verejnosti si koniec druhej svetovej vojny spája s víťazstvom v Európe v máji 1945.

Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa na slávnosti takisto zúčastnil, sa poďakoval tým, ktorý bojovali za obnovenie "mieru a prosperity". Johnson vyzdvihol odvahu tých, ktorí bojovali v Ázii a v oblasti Tichého oceánu, uviedla agentúra AP.

Britská kráľovná Alžbeta II. sa prostredníctvom posolstva poďakovala tým, "ktorí chrabro bojovali" a pripomenula ukončenie vojny na ďalekom východe.

Druhá svetová vojna sa v Európe oficiálne skončila 8. mája 1945. Boje v oblasti Tichého oceánu však pokračovali a Japonsko kapituláciu oznámilo 15. augusta 1945. Oficiálne bola podpísaná až 2. septembra 1945.

Japonsko si v sobotu takisto pripomenulo 75. výročie svojej kapitulácie v druhej svetovej vojne. Cisár Naruhito pri tejto príležitosti vyjadril "hlbokú ľútosť" nad konaním svojej krajiny počas vojny, keď vystúpil na výročnej oficiálnej ceremónii obmedzenej v dôsledku koronavírusovej pandémie.