Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Británia skúma asi 50 hlásení o vojnových zločinoch na Ukrajine

Telo mŕtveho muža je zakryté plachtou z poškodeného nákladného auta po bombovom útoku ruskej armády na závod vo východoukrajinskom meste Kramatorsk počas 55. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 19. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Očakávame, že toto číslo bude v najbližších týždňoch rásť, uviedol hlavný detektív Dominic Murphy z protiteroristického veliteľstva londýnskej polície.

Londýn 22. apríla (TASR) - Britská polícia v piatok oznámila, že zhromažďuje dôkazy po tom, čo dostala približne 50 hlásení o údajných vojnových zločinoch po ruskej invázii na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Tím londýnskej metropolitnej polície pre vojnové zločiny uviedol, že jeho špecialisti hodnotili približne 50 žiadostí podaných od začiatku konfliktu na Ukrajine. Akcia je zameraná na podporu vyšetrovania, ktoré vedie Medzinárodný trestný súd (ICC).

"Dostali sme približne 50 odporúčaní a očakávame, že toto číslo bude v najbližších týždňoch rásť, pretože sem do Spojeného kráľovstva prichádza čoraz viac ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny," uviedol hlavný detektív Dominic Murphy z protiteroristického veliteľstva londýnskej polície.

Spojené štáty i európske krajiny vrátane Británie obviňujú ruské jednotky, že sa počas invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, dopúšťajú vojnových zločinov, pripomína Reuters.

Rusko, ktoré tvrdí, že spustilo "špeciálnu vojenskú operáciu" zameranú na "denacifikáciu" Ukrajiny, však tieto tvrdenia odmieta a obviňuje Západ, že falšuje dôkazy proti jeho armáde.