Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sochu obchodníka s otrokmi nahradili v Británii sochou aktivistky

Demonštrantka z hnutia Black Lives Matter Jen Reidová pózuje fotografom pred vlastnou sochou, ktorá nahradila sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona, ktorú dav demonštrantov hodil minulý mesiac do vôd bristolského prístavného kanálu v stredu 15. júla 2020. Foto: TASR/AP

Socha je podobizňou černošskej aktivistky, ktorá pôvodnú pamiatku pomáhala zničiť.

Bristol 15. júla (TASR) – Sochu obchodníka s otrokmi, ktorú minulý mesiac v Británii strhli protirasistickí demonštranti, dnes bez povolenia nahradili sochou černošskej aktivistky, ktorá sochu pomáhala strhnúť. Informovala o tom agentúra AFP.

Socha s podobizňou demonštrantky z hnutia Black Lives Matter Jen Reidovej nahradila sochu Edwarda Colstona, ktorú dav demonštrantov hodil do vôd bristolského prístavného kanálu.

Sochu, ktorú jej autor Marc Quinn pomenoval Príval moci, aktivisti postavili bez upovedomenia bristolskej mestskej rady.

Nemenovaný predstaviteľ miestneho úradu však pre agentúru AFP uviedol, že o osude novopostavenej sochy sa rozhodne demokraticky.

Colstonova 5,5 metra vysoká bronzová socha stála v centre Bristolu od roku 1895, avšak v reakcii na smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v americkom štáte Minnesota, ju začiatkom júna strhli rozhnevaní demonštranti.

Edward Colston (1636 – 1721) pracoval pre spoločnosť Royal African Company, ktorá mala v tom čase monopol na obchodovanie so západoafrickými otrokmi. Mesto má po Colstonovi pomenovanú aj školu.

Demonštranti okrem toho žiadajú aj odstránenie ďalších sôch sporných osôb v Británii, napríklad sochu kolonialistu Cecila Rhodesa na Oxfordskej univerzite.

V reakcii na odstránenie niektorých sôch sa však uskutočnili aj demonštrácie na ich ochranu – vrátane sôch Winstona Churchilla v Londýne a zakladateľa skautského hnutia Roberta Badena-Powella v meste Poole.