Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Británia sprísnila sankcie zamerané na majetok ruských oligarchov

Na archívnej snímke z 22. marca 2022 luxusná jachta Eclipse ruského podnikateľa Romana Abramoviča kotví v prístave tureckého letoviska Marmaris. Foto: TASR/AP

Nová právna norma podľa Londýna takisto rozširuje finančné, obchodné a dopravné sankcie uvalené na Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, aj na územia v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Londýn 31. marca (TASR) - Británia prijala v stredu novú právnu normu, na základe ktorej je zakázaná údržba lietadiel a lodí niektorých ruských oligarchov z jej sankčného zoznamu. Platí to tiež pre podniky patriace týmto osobám. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Dnešný zákon pridáva nové spôsoby, ktoré máme k dispozícii, aby sme oligarchom odopreli prístup k ich luxusným hračkám," povedal britský minister dopravy Grant Shapps vo vyhlásení.

Nová právna norma podľa Londýna takisto rozširuje finančné, obchodné a dopravné sankcie uvalené na Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, aj na územia v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré nie sú spravované ukrajinskej vládou.

Sankcie sa bezprostredne po prijatí dotkli ropného magnáta Jevgenija Švidlera (angl. Eugene Shvidler) – miliardára s úzkymi podnikateľskými väzbami na oligarchu Romana Abramoviča – a Olega Tinkova, zakladateľa banky Tinkoff sídliacej v Moskve.

Najnovšie sankcie dopĺňajú tie, ktoré Británia a ďalšie štáty prijali už predtým v snahe potrestať ruskú ekonomiku v súvislosti s rozhodnutím Moskvy zaútočiť na Ukrajinu. Rozličné sankčné opatrenia sa zameriavajú na obmedzenie prístupu Ruska k medzinárodnému finančnému systému, ďalej na odvetvia, akými sú lodná doprava a obrana, a sú tiež nasmerované voči bohatým elitám blízkym prezidentovi Vladimirovi Putinovi.