Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

So zavraždeným D. Amessom sa naposledy prišli rozlúčiť stovky ľudí

Na archívnej snímke kvety a fotografie britského poslanca vládnucej Konzervatívnej strany Davida Amessa sú položené pred budovou parlamentu v Londýne. Foto: TASR/AP

Za 69-ročného otca piatich detí sa v utorok vo Westminsterskej katedrále v centre Londýna uskutoční zádušná omša. Jej súčasťou bude aj posolstvo od pápeža Františka.

Londýn 22. novembra (TASR) - Stovky ľudí prišli vzdať v pondelok úctu zavraždenému britskému zákonodarcovi Davidovi Amessovi v jeho rodnom meste Southend-on-Sea. Rakva zahalená v britskej vlajke išla v procesii centrom mesta vystavená na pohrebnom voze ťahanom štyrmi čiernymi koňmi. Na pohrebe v miestnom kostole sa zúčastnila len rodina a blízki priatelia. Amess bol dobodaný na smrť v októbri počas mítingu s voličmi. Správu priniesla agentúra AFP.

Za 69-ročného otca piatich detí sa v utorok vo Westminsterskej katedrále v centre Londýna uskutoční zádušná omša. Jej súčasťou bude aj posolstvo od pápeža Františka.

Poslanca Konzervatívnej strany dobodal v polovici októbra útočník označený prokuratúrou za stúpenca teroristickej organizácie Islamský štát. K útoku došlo počas pravidelného stretnutia s voličmi v okrsku, ktorý Amess v parlamente zastupoval od roku 1997. Prokuratúra uviedla, že čin mal "teroristickú súvislosť". Páchateľ sa má postaviť pred súd v marci budúceho roka.

AFP pripomína, že Amess z Konzervatívnej strany premiéra Borisa Johnsona bol druhým britským poslancom, ktorý bol zabitý za uplynulých päť rokov. V roku 2016 usmrtil pravicový extrémista labouristickú poslankyňu Jo Coxovú.