Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Raab: Musíme sa vyhnúť vojne a znížiť napätie v Iráne

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, archívna foto. Foto: TASR/AP

Z prípadnej vojny v oblasti Blízkeho východu podľa slov britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba nebude mať úžitok nikto, len teroristické skupiny.

Londýn 5. januára (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v nedeľu uviedol, že Británia sa usiluje o zníženie napätia v Iráne s cieľom vyhnúť sa vojne, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Británia podľa Raabových slov rozumie situácii, v ktorej sa Spojené štáty nachádzali v súvislosti so zabitím iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního. Ten prišiel o život v piatok pri leteckom útoku USA neďaleko medzinárodného letiska v irackom Bagdade.

Solejmání bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, riadiaci ich zahraničné operácie. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí prisľúbil "krutú odplatu" a vyhlásil trojdňový štátny smútok.

"Musíme sa vyhnúť vojne, znížiť napätie a stabilizovať situáciu," povedal Raab a dodal, že jeho hlavným záujmom je ochrániť britských občanov, vojakov, či diplomatické misie.

Minister zahraničných vecí potvrdil, že dve lode britského Kráľovského vojenského námorníctva boli vyslané do Hormuzského prielivu, aby sprevádzali britské plavidlá plaviace sa cez túto kľúčovú námornú trasu v oblasti Blízkeho východu.

Raab uviedol, že hovoril s irackým premiérom, s lídrami zahraničných krajín a chystá sa hovoriť s ďalšími. Z prípadnej vojny v oblasti Blízkeho východu podľa jeho slov nebude mať úžitok nikto, len teroristické skupiny.

"Preto budeme spolupracovať s našimi partnermi, najmä s USA, s európskymi partnermi a partnermi v oblasti Blízkeho východu s cieľom šíriť náš odkaz, zvládnuť túto situáciu a znížiť toto napätie," povedal.