Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia stále čelí veľmi vysokej hrozbe teroristického útoku

Obete teroristického útoku na Westminsterskom moste si pripomínali obyvatelia Londýna kvetmi a sviečkami, 22. marca 2018. Foto: TASR/AP

Veliteľ protiteroristickej jednotky pripomenul, že na kritický stupeň bolo ohrozenie zvýšené po teroristických útokoch v Manchestri a na stanici Parsons Green v Londýne.

Londýn 2. júna (TASR) - Veliteľ londýnskej protiteroristickej jednotky Dean Haydon v sobotu vyhlásil, že v Británii pretrváva "veľmi vysoká" úroveň teroristickej hrozby. V rozhovore pre televíziu Sky tiež uviedol, že je dôležité, aby verejnosť v tejto situácii zostala ostražitá.

Podľa Haydona britská polícia a bezpečnostné zložky počas uplynulého roka marili prakticky každý mesiac jedno teroristické sprisahanie.

Zdôraznil, že "súčasná miera ohrozenia v Spojenom kráľovstve je stále veľmi vysoká, a to od roku 2014." Pripomenul, že na kritický stupeň bolo toto ohrozenie zvýšené po teroristických útokoch v Manchestri a na stanici Parsons Green v Londýne. V súčasnosti je podľa neho situácia taká, že teroristický útok je veľmi pravdepodobný.

Dodal, že detektívi špecializujúci sa na boj proti terorizmu a bezpečnostné služby vykonávajú "mimoriadne ťažkú prácu", keď "celý čas odhaľujú a maria teroristické útoky". Apeloval v tejto súvislosti na britskú verejnosť, aby tiež bola v strehu.

Rozhovor pre televíziu Sky poskytol Haydon v čase, keď sa Británia pripravuje pripomenúť si prvé výročie útoku na Londýnskom moste, ktorý si 3. júna 2017 vyžiadal životy siedmich ľudí.

Pri tejto príležitosti sa v nedeľu v londýnskej Southwark Cathedral ležiacej neďaleko areálu Borough Market uskutoční spomienková bohoslužba, na ktorej sa okrem pozostalých po obetiach zúčastnia aj preživší útok z 3. júna 2017, ako aj záchranári, zasahujúci policajti či vyšetrovatelia. Na znak jednotky Britov voči terorizmu bude v nedeľu na Londýnskom moste nasvietený nápis #LondonUnited.

Útok z vlaňajšieho 3. júna spáchali traja páchatelia, ktorí najprv dodávkou zrážali ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Všetkých troch páchateľov - radikálnych islamistov - polícia zastrelila.

K bombovému útoku na stanici londýnskeho metra Parsons Green došlo 15. septembra 2017. Zranenia, väčšinou popáleniny, pri ňom utrpelo 30 ľudí. Metropolitná polícia tento incident vyšetrovala ako teroristický útok. Neskôr sa k nemu prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.