Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Bristole oslavovali úmrtie Thatcherovej, polícia zatkla troch ľudí

V Británii oslavovali smrť Margaret Thatcherovej Foto: TASR/AP Photo

K zrážkam medzi políciou a účastníkmi osláv došlo v meste Bristol a londýnskej štvrti Brixton.

Londýn 10. apríla (TASR) - Britská polícia zasahovala v utorok proti účastníkom pouličných osláv úmrtia bývalej dlhoročnej britskej premiérky Margaret Thatcherovej. K zrážkam medzi políciou a účastníkmi osláv došlo v meste Bristol a londýnskej štvrti Brixton, pričom zatkli najmenej tri osoby. Informoval o tom dnes britské médiá.

Jedného policajta so zraneniami hospitalizovali v nemocnici, pričom ďalších päť zasahujúcich policajtov v Bristole utrpelo zranenia.

Polícia podľa denníka Guardian uviedla, že skupina účastníkov pouličného zhromaždenia nerešpektovala žiadosť policajtov, aby sa pokojne rozišla, čo vyústilo do zásahu s použitím obuškov a ochranných štítov. Polícia dostala množstvo sťažností od miestnych obyvateľov na hlučnosť účastníkov pouličných osláv. Tí údajne hádzali do policajtov rôzne predmety, pričom ich aj zapaľovali.

V londýnskej štvrti Brixton sa počet účastníkov zorganizovaných najmä cez sociálnu sieť Facebook ustálil v noci na približne 200 ľudí. Miestne kino Ritzy aktivisti poznačili rôznymi transparentmi s hanlivými výrokmi na adresu Thatcherovej, známej vo svete ako Železná lady. Mnohí si so sebou vzali napísané posolstvo, prečo sa zúčastňujú osláv úmrtia expremiérky, pričom kritizovali najmä jej sociálnu politiku.

Po zhromaždení zostalo v Brixtone poškodených viacero výkladov obchodov, napísal Guardian.

Podobné zhromaždenia sa uskutočnili aj v mestách Liverpool, Glasgow, Derry a Belfast.

Pohreb bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, ktorá zomrela v pondelok v ranných hodinách v dôsledku mozgovej príhody vo veku 87 rokov, sa uskutoční 17. apríla v Londýne, pričom posledná rozlúčka bude v Katedrále sv. Pavla za účasti britskej kráľovnej Alžbety II. s manželom, vojvodom z Edinburghu.