Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce Britov sú po podaní neschválenej vakcíny Novavax bez potvrdenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Účastníci klinických štúdií uviedli, že sa cítia byť uväznení a nevedia, kedy a či vôbec bude vakcína, ktorú dostali, v Británii povolená.

Londýn 21. septembra (TASR) – Približne 15 000 ľudí, ktorí boli v Británii počas klinických testov zaočkovaní proti koronavírusu vakcínou od firmy Novavax, sa sťažuje, že napriek vakcinácii pre nich neplatia rovnaké slobody ako pre väčšinovú populáciu.

Spomenutá očkovacia látka totiž v Spojenom kráľovstve zatiaľ na použitie schválená nebola, čo znamená, že ľudia, ktorí ju dostali, sa nevedia preukázať oficiálnym očkovacím certifikátom. Informovali o tom v pondelok agentúry PA Media a DPA.

Účastníci klinických štúdií uviedli, že sa cítia byť uväznení a nevedia, kedy a či vôbec bude vakcína, ktorú dostali, v Británii povolená. Kritizujú, že hoci sa ako dobrovoľníci na začiatku pandémie podujali podporiť vedu, nesmú napríklad voľne cestovať ani dostať inú, oficiálne povolenú vakcínu.

Na webstránke change.org preto spísali petíciu, v ktorej vyzývajú ministra zdravotníctva Sajida Javida, aby im pomohol. Uvádzajú v nej, že sú „výrazne znevýhodňovaní", pretože čelia prekážkam pri cestovaní a nemôžu požiadať o očkovanie inou vakcínou. „Vyzývame ministrov, aby okamžite napravili túto situáciu, aby mohli dobrovoľníci, čo dostali vakcínu Novavax, cestovať tak slobodne ako ostatní očkovaní ľudia," žiadajú.

Hovorca britskej vlády v tejto súvislosti uviedol. „Dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnili na oficiálne schválených testoch vakcín v Británii, by nemali byť znevýhodňovaní, čo sa týka politík certifikácie vakcín." Prisľúbil, že „sme odhodlaní v tejto záležitosti podniknúť kroky". Klinické štúdie očkovacích látok boli podľa jeho slov kľúčové pre vývoj bezpečných a účinných vakcín, ktoré zabránili 230.800 hospitalizáciám a 112.300 úmrtiam.

Hovorca americkej farmaceutickej firmy Novavax uviedol, že aktívne rokujú s viacerými regulačnými úradmi vrátane Európskej agentúry pre lieky (EMA), Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) či britského Regulačného úradu pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA), aby pre účastníkov ich štúdií zaistili potrebný doklad o vakcinácii.