Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Británia: Týždeň po vyhlásení mobilizácie je v Rusku značný exodus

Na satelitnej snímke americkej spoločnosti Maxar Technologies dlhý rad nákladných vozidiel a osobných áut čakajúcich na prekročenie hraníc z Ruska do susedného Gruzínska cez kontrolné stanovište Verchnyj Lars 25. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Britské ministerstvo obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb.

Kyjev/Londýn 29. septembra (TASR) - Značný exodus Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť povolávacím rozkazom, zaznamenali v Rusku po tom, čo tamojší prezident Vladimir Putin pred týždňom vyhlásil v krajine čiastočnú mobilizáciu. Uviedlo to vo štvrtok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe k situácii na Ukrajine. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Presné počty neboli bezprostredne známe, pravdepodobne však prevyšujú počet celkovej invazívnej sily, ktorú Rusko nasadilo na začiatku vojny na Ukrajine vo februári tohto roka, uvádza britský rezort obrany.

Medzi obyvateľmi, ktorí sa pokúšajú opustiť Rusko, je aj množstvo bohatších Rusov a občanov s dobrým vzdelaním, cituje denník.

V kombinácii s tými záložníkmi, ktorí sú už mobilizovaní, je pravdepodobné, že vplyv na domácu ekonomiku bude v súvislosti s dostupnosťou pracovnej sily a zrýchlením "úniku mozgov" čoraz markantnejší.

Britské ministerstvo obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.