Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia udelila Francúzsku 23 licencií na rybolov v britských vodách

Na archívnej snímke rybár čistí svoju sieť v prístave severofrancúzskeho mesta Boulogne-sur-Mer. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak deň po termíne, ktorý Paríž stanovil na vyriešenie sporu o práva na rybolov po odchode Británie z EÚ. Paríž naďalej požaduje viac ako 80 licencií,

Brusel 11. decembra (TASR) - Británia udelila francúzskym rybárom 23 dodatočných licencií na rybolov v britských vodách, uviedol v sobotu hovorca britskej vlády.

Stalo sa tak deň po termíne, ktorý Paríž stanovil na vyriešenie sporu o práva na rybolov po odchode Británie z EÚ. Paríž naďalej požaduje viac ako 80 licencií, informovala agentúra AFP.

Pred brexitom mohli francúzski rybári loviť hlboko v britských vodách. Teraz potrebujú špeciálne licencie od britskej vlády a od britských území Jersey a Guernsey.

Francúzska ministerka pre námorné záležitosti Annick Girardinová v reakcii na rozhodnutie britských úradov, prijaté v piatok, uviedla, že Francúzsko a EÚ budú "pokračovať v práci", aby od Britov získali približne 80 stále chýbajúcich licencií na rybolov.

"Táto práca sa v posledných dňoch zrýchlila, vďaka čomu bolo možné od minulého týždňa potvrdiť alebo získať viac ako 80 licencií pre francúzskych rybárov," uviedla Girardinová.

Medzičasom rybári z regiónu Hauts-de-France avizovali prijatie opatrení, ktorými chcú zabrániť dovozu britských produktov, pričom so sklamaním uviedli, že ich "Európska komisia opustila".

Spor o licencie na rybolov prehĺbil zhoršujúce sa bilaterálne vzťahy medzi Britániou a Francúzskom, ktoré sa tento rok vyostrili v súvislosti s pokusmi ilegálnych migrantov dostať sa do Británie cez Lamanšský prieliv, ale aj v súvislosti s viacerými postbrexitovými obchodnými dohodami a predajom ponoriek do Austrálie.

Rozhodnutie britských úradov o licenciách pre francúzskych rybárov prichádza deň pred tým, ako sa v nedeľu v Bruseli stretnú ministri rybného hospodárstva EÚ, aby rozhodli o ročných kvótach na rybolov v európskych vodách.

Rozhovory o stanovení ročných rybolovných kvót v spoločných vodách s Britániou vedie EÚ oddelene.