Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Londýnske úrady chránia sochy pred útokmi demonštrantov

Archívna snímka: Ľudia sa zhromažďujú na námestí Trafalgar Square počas protestu proti zabitiu Afroameričana Georgeho Floyda v Minneapolise, v nedeľu 31. mája 2020 v Londýne. Afroameričana menom George Floyd zatkla polícia v pondelok večer. Videozáznam zhotovený okolostojacimi ľuďmi zachytáva spútaného muža ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov v kľaku tlačil kolenom na Floydov krk. Zatknutý upozorňoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Krátko na to zomrel v nemocnici. Foto: TASR/AP

Odstraňovanie pamätníkov spojených s rasizmom či otroctvom je súčasťou protestného hnutia, ktoré sa po zabití Afroameričana Floyda políciou v americkom meste Minneapolis rozšírilo do celého sveta.

Londýn 12. júna (TASR) - Úrady v Londýne zadebnili niekoľko sôch významných osobností po tom, ako v predchádzajúcich dňoch demonštranti proti rasizmu zneuctili viacero sôch, informovala agentúra AFP. Ďalšie protesty sú naplánované na víkend.

Londýnsky starosta Sadiq Khan povedal, že pamätníky a pomník padlých známy ako Cenotaph (Kenotaf) sú chránené proti hroziacemu "neporiadku, vandalizmu a násiliu".

Sochy a pamätníky osobnostiam spájaným s koloniálnou minulosťou Británie sa v posledných dňoch stali cieľom aktivistov, pripomína AFP.

Demonštranti v meste Bristol počas minulého víkendu strhli sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona a nasprejovali grafiti na sochu Winstona Churchilla v Londýne. Ochranné opatrenia sa týkajú aj tejto sochy na londýnskom Parlamentnom námestí.

Odstraňovanie pamätníkov spojených s rasizmom či otroctvom je súčasťou protestného hnutia, ktoré sa po zabití Afroameričana Georgea Floyda políciou v americkom meste Minneapolis rozšírilo do celého sveta.

Archívna snímka: Ľudia sa zhromažďujú na námestí Trafalgar Square počas protestu proti zabitiu Afroameričana Georgeho Floyda v Minneapolise, v nedeľu 31. mája 2020 v Londýne. Afroameričana menom George Floyd zatkla polícia v pondelok večer. Videozáznam zhotovený okolostojacimi ľuďmi zachytáva spútaného muža ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov v kľaku tlačil kolenom na Floydov krk. Zatknutý upozorňoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Krátko na to zomrel v nemocnici.
Foto: TASR/AP
Hnutie Black Lives Matter z dôvodu napätej situácie a vyjadreniam polície o "masívnej odozve voči prejavom násilia" zrušilo protest pôvodne naplánovaný na sobotu v londýnskom Hyde Parku.

Krajne pravicové skupiny však uviedli, že zorganizujú protidemonštrácie.

Khan a britský premiér Boris Johnson ľudí vyzvali, aby počas blížiaceho sa víkendu zostali doma z dôvodu rizika šírenia nákazy nového koronavírusu i šírenia násilia.

Johnson v piatok na Twitteri uviedol, že britské protirasistické protesty "boli unesené extrémistami", ktorí v snahe "cenzurovať minulosť" poškodzujú národné pamiatky.

Nemôžeme sa dnes snažiť upravovať alebo cenzurovať našu minulosť. Nemôžeme predstierať, že máme inú históriu. Sochy v našich mestách postavili minulé generácie. Tie mali iné perspektívy a odlišné vnímanie dobra a zla. Avšak tieto pamätníky nás učia o našej minulosti - so všetkými jej chybami," dodal Johnson.

Churchillova socha je podľa Johnsona trvalou pripomienkou Churchillových zásluh pri záchrane "tejto krajiny a celej Európy pred tyraniou fašizmu a rasizmu".

"Je absurdné a hanebné, že tejto národnej pamiatke by dnes mali hroziť útoky násilných protestujúcich," napísal na Twitteri.

Churchill podľa Johnsonových slov občas vyjadril názory, ktoré boli a sú neprijateľné. "Bol však hrdina a svoj pamätník si plne zaslúži," napísal premiér.

Boris Johnson v roku 2014 vydal Churchillov životopis, pripomína AFP.