Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Británia uvalila na Bielorusko nové ekonomické sankcie

Na snímke z videa britský minister zahraničných vecí Dominic Raab počas otázok pre premiéra na plenárnom zasadnutí Dolnej komory britského parlamentu v Londýne. Foto: TASR/AP

Lukašenko na margo nových sankcií Británii odkázal, nech sa nimi zadusí. "Ste poslušnými psíkmi Ameriky," dodal.

Londýn 9. augusta (TASR) - Spojené kráľovstvo v pondelok prijalo nové ekonomické sankcie voči Bielorusku. Sankcie okrem iného zakazujú vývoz bieloruských ropných produktov a potaše. Británia ich prijala v snahe vyvinúť tlak na režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, ktorý Londýnu obratom odkázal nech sa novými sankciami "zadusí", informuje agentúra Reuters.

Sankcie zo strany Západu neboli dosiaľ príliš efektívne v tom, aby Lukašenka presvedčili na zmenu politického kurzu a skoncovanie s represiami voči svojim oponentom, približuje Reuters.

Najnovšie britské sankcie zakazujú predaj prevoditeľných cenných papierov a nástrojov finančného trhu vydaných bieloruským štátom a tamojšími štátnymi bankami.

V priebehu pondelka, na ktorý pripadá prvé výročie sporných prezidentských volieb v Bielorusku, sa pritom nové sankcie chystajú oznámiť aj Spojené štáty, potvrdil Biely dom. Novými sankciami voči Minsku v priebehu uplynulého víkendu pohrozila aj EÚ.

Nové britské sankcie obsahujú aj zákaz preletov aj pristávaní bieloruských leteckých spoločností v Británii, ako aj zákaz poskytovania technickej pomoci Lukašenkovej luxusnej flotile lietadiel. "Tieto sankcie demonštrujú, že Spojené kráľovstvo neakceptuje Lukašenkovej kroky od podvodných volieb," uviedol britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. "Lukašenkov režim naďalej ničí demokraciu a porušuje ľudské práva," uviedol ďalej minister.

Lukašenko na margo nových sankcií Británii odkázal, nech sa nimi zadusí. "Ste poslušnými psíkmi Ameriky," dodal.

Bieloruská štátna spoločnosť Belaruskali je najväčším globálnym producentom potaše a má asi 20-percentný podiel na celosvetovom obchode s touto komoditou.

Bielorusko po minuloročných voľbách zachvátila vlna protestov, ktoré vyvolalo Lukašenkovo znovuzvolenie. Bieloruské úrady reagovali na protesty represiami a zatýkaním. Poprední predstavitelia opozície boli uväznení, alebo prinútení opustiť krajinu.