Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Británia uvalila sankcie na Putinovu sesternicu i oligarchu Potanina

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok 23. júna 2022. Foto: TASR/AP

Pokiaľ bude Putin pokračovať vo svojom ohavnom útoku na Ukrajinu, budeme používať sankcie na oslabenie ruskej vojnovej mašinérie, uviedol hovorca britskej vlády.

Londýn 29. júna (TASR) - Britská vláda v stredu oznámila prijatie ďalšieho balíka protiruských sankcií. Na zozname je 13 jednotlivcov a subjektov vrátane druhostupňovej sesternice Vladimira Putina či druhého najbohatšieho Rusa – oligarchu Vladimira Potanina. Informoval o tom denník The Guardian.

"Pokiaľ bude (ruský prezident) Putin pokračovať vo svojom ohavnom útoku na Ukrajinu, budeme používať sankcie na oslabenie ruskej vojnovej mašinérie. Dnešné sankcie ukazujú, že nič a nikto sa im nevyhne, ani Putinov vnútorný kruh," uviedol vo vyhlásení hovorca britskej vlády.

Vladimir Potanin je majiteľom konglomerátu Interros. Podľa Londýna tento ruský oligarcha podporuje Putinov režim a "pokračuje v hromadení bohatstva" aj počas ruskej vojny na Ukrajine.

Na sankčnom zozname sa ocitla aj druhostupňová sesternica ruského prezidenta Vladimira Putina, Anna Civiľovová. Jej manžel Sergej Civiľov je guvernérom ruskej Kemerovskej oblasti. Tento manželský pár podľa Londýna "významne profitoval zo vzťahu s Putinom".

Britská vláda tiež uviedla, že spolupracuje s medzinárodnými partnermi na tom, aby zaviedla nové opatrenia, ktoré zabránia Rusku v prístupe k tzv. trustovým službám Spojeného kráľovstva. Tieto služby umožňujú osobe alebo podniku spravovať aktíva inej osoby a sú jedným z hlavných prvkov britského sektora finančných služieb.