Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V letovisku Carbis Bay sa začal summit G7

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a britský premiér Boris Johnson pózujú na pláži pred hotelom Carbis Bay Hotel počas ich spoločnej fotografie na summite G7, siedmich najvyspelejších krajín sveta v zálive Carbis Bay v britskom Cornwalle, na juhu Anglicka 11. júna 2021. Foto: TASR/AP

Lídri hospodársky najvyspelejších krajín by sa na trojdňovom summite mali podľa očakávaní dohodnúť na spoločnom postupe v súvislosti s poskytnutí vakcín chudobnejším krajinám.

Carbis Bay 11. júna (TASR) - Britský premiér Boris Johnson označil summit lídrov skupiny G7, ktorý sa v piatok popoludní začal v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka, za "obrovskú príležitosť" na globálne ekonomické zotavenie z koronavírusovej pandémie. Ide o prvé osobné stretnutie premiérov a prezidentov krajín tohto zoskupenia za posledné dva roky, píše agentúra AFP.

Johnson, hostiteľ summitu, privítal lídrov G7 v letovisku Carbis Bay. Podľa jeho slov je summit zameraný na "obnovu ekologickejšieho, spravodlivejšieho a rovnoprávnejšieho" sveta po pandémii s dôrazom na rodovú rovnosť.

Lídri hospodársky najvyspelejších krajín by sa na trojdňovom summite mali podľa očakávaní dohodnúť na spoločnom postupe v súvislosti s poskytnutí vakcín chudobnejším krajinám. Zúčastňuje sa na ňom aj americký prezident Joe Biden.

"Teším sa na upevnenie nášho záväzku k multilateralizmu a na spoluprácu s našimi spojencami a partnermi pri budovaní spravodlivejšej a inkluzívnejšej globálnej ekonomiky,“ tweetoval Biden z prvého dňa summitu.
Britský premiér Boris Johnson (vpravo) víta kanadského premiéra Justina Trudeaua pred ich bilaterálnym stretnutím počas summitu G7, siedmich najvyspelejších krajín sveta v hoteli Carbis Bay Hotel v zálive Carbis Bay pri St. Ives v britskom Cornwalle, na juhu Anglicka 11. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Sedem priemyselne najvyspelejších krajín (G7) – Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a Spojené štáty – tvrdia, že spoločný prístup je najlepšou šancou na zotavenie sa z globálnej zdravotnej krízy i na riešenie klimatickej krízy.

Neďaleko miesta summitu sa na protestoch proti klimatickej zmene zhromaždili stovky ľudí. Pred jeho oficiálnym začiatkom plával pri cornwallskom pobreží čln s nafukovacími karikatúrami Bidena a Johnsona. Neskôr sa zhruba 500 ľudí zúčastnilo na zhromaždení v meste St. Ives, ktoré organizovala skupina klimatických aktivistov Extinction Rebellion, píše agentúra AP.