Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Londýne odhalili pamätník povojnových migrantov z karibskej oblasti

Národný pamätník odhalili na železnicnej stanici v Londýne, 22. júna 2022 Foto: TASR/AP

Pamätník s výškou 3,7 metra má podobu bronzového súsošia, ktoré zobrazuje muža, ženu a dieťa, pričom postavy stoja na cestovných kufroch.

Londýn 22. júna (TASR) - Britský princ William v stredu slávnostne odhalil nový národný pamätník generácie karibských migrantov, ktorí sa do Británie presťahovali po druhej svetovej vojne, a vyzdvihol ich "obrovský prínos" pre krajinu.

Pamätník s výškou 3,7 metra má podobu bronzového súsošia, ktoré zobrazuje muža, ženu a dieťa, pričom postavy stoja na cestovných kufroch. Pamätník sa nachádza na železničnej stanici Waterloo v Londýne, informuje tlačová agentúra AFP.

"Počas uplynulých siedmich desaťročí zohrala generácia Windrush významnú úlohu v štruktúre nášho verejného života. Chcem vysloviť hlboké poďakovanie každému členovi tejto generácie a všetkým, ktorí nasledovali po nej," vyhlásil William.

Generácia Windrush je pomenovaná po lodi Empire Windrush – jednom z plavidiel, ktoré v rokoch 1948-71 privážali robotníkov z Jamajky, Trinidadu a Tobaga a ďalších karibských ostrovov s cieľom vyplniť povojnový nedostatok pracovných síl v Británii.

Pamätník odhalili pri príležitosti Dňa generácie Windrush, ktorý britská vláda zaviedla v roku 2018. Jeho autorom je jamajský umelec Basil Watson, ktorého rodičia pochádzajú z danej komunity. Náklady na vytvorenie pamätníka dosiahli jeden milión libier.

Watson uviedol, že pamätník je uznaním "snov a ašpirácií, odvahy a dôstojnosti, zručností a talentov" generácie Windrush. Jej príslušníci sa často stávali terčom rasizmu a diskriminácie, mnohých z nich neskôr neprávom zatýkali a dokonca deportovali.