Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Londýne protestoval ľud proti epidemiologickým opatreniam

Ľudia protestujú proti prísnym pandemickým opatreniam na Trafalgarskom námestí v Londýne v sobotu 26. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí, z ktorých väčšina nemala na tvári ochranné rúška, si prišli na zhromaždenie vypočuť rečníkov, ktorí kritizovali obmedzenia zavedené vládou.

Londýn 26. septembra (TASR) - Polícia v Londýne v sobotu predčasne ukončila demonštráciu na Trafalgarskom námestí proti opatreniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Podľa polície protestujúci nedodržiavali vzájomné rozstupy, informovala agentúra AP.

Tisíce ľudí, z ktorých väčšina nemala na tvári ochranné rúška, si prišli na zhromaždenie vypočuť rečníkov, ktorí kritizovali obmedzenia zavedené vládou. Tvrdili, že ide o prehnanú reakciu na pandémiu, ktorá zbytočne obmedzuje ľudské práva a slobodu prejavu.

Polícia ešte pred samotným protestom uviedla, že jej príslušníci budú s ľuďmi hovoriť a vysvetľovať im, že je potrebné dodržiavať bezpečný fyzický odstup. V prípade, že sa toto opatrenie nebude dodržiavať, prikročia k donucovacím prostriedkom.

Na začiatku protestu bolo policajtov vidieť na okraji davu, no nijako nezasahovali, píše AP.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Podobná demonštrácia proti koronavírusovým obmedzeniam sa na Trafalgarskom námestí konala aj pred týždňom. Polícia uviedla, že na proteste došlo k násilnostiam zo strany "malej menšiny" demonštrantov a niekoľkí jej príslušníci utrpeli zranenia.

V Británii hlásili v piatok 6874 nových prípadov nákazy novým koronavírusom a 34 úmrtí. Celkovo v krajine zaznamenali už takmer 42.000 úmrtí, čo je najviac v Európe.