Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Johnson vyzýva na zodpovednosť. Británia otvára bary a reštaurácie

Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Cez víkend sa v Británii znovu otvoria aj múzeá, kiná, knižnice a hotely.

Londýn 3. júla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson vyzval obyvateľov krajiny, aby "konali zodpovedne", keď sa v sobotu po viac než troch mesiacoch obmedzení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou opäť otvoria bary a reštaurácie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Cez víkend sa v Británii znovu otvoria aj múzeá, kiná, knižnice a hotely.

Johnson uviedol, že uvoľnenie obmedzení znamená "podporu živobytia majiteľov podnikov a ich zamestnancov", ktorí podľa neho vynaložili "hrdinské úsilie", aby zaistili bezpečnosť svojich prevádzok.

Úspech podnikateľov a nakoniec i ekonomické zdravie celej krajiny závisí na zodpovednom konaní každého jedného človeka, dodal Johnson.

Povinnosť dodržiavať dvojmetrový odstup sa zároveň znížila len na jeden meter a zmiernili sa aj niektoré ďalšie opatrenia v boji s pandémiou, uvádza na svojej webovej stránke rakúska stanica ORF. Zákazníci pohostinstiev budú musieť pri návšteve poskytnúť svoje kontaktné informácie. Zhromažďovanie ľudí pri pulte nie je povolené.

Johnson v rozhovore pre denník Evening Standard povedal, že aj on sám má termín u kaderníka a plánuje si taktiež zájsť do baru.

Nárast prípadov nákazy v meste Leicester, ktorý tento týždeň viedol k zatvoreniu tamojších škôl a obchodov, je podľa Johnsona dôkazom, že "vírus je stále s nami".

"Ak sa (vírus) zase vymkne spod kontroly, vláda nebude váhať, šliapne na brzdy a znovu zavedie obmedzenia," vyhlásil Johnson.

Otvorenie barov a reštaurácií kritizovali nezávislí výskumníci, ktorí ich považujú za priskoré.

Británia je najviac zasiahnutou európskou krajinou - evidujú tam približne 44.000 úmrtí na nový druh koronavírusu.