Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia uznala Guaidóa za venezuelského prezidenta

Juan Guaidó, archívne foto. Foto: TASR/AP

Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť Madura.

Londýn 2. júla (TASR) – Británia jednoznačne uznala opozičného lídra Juana Guaidóa za venezuelského prezidenta v spore o zlaté prúty v hodnote 800 miliónov libier (887 miliónov eur), ktoré má Venezuela uložené v britskej centrálnej banke Bank of England. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Venezuelská centrálna banka oficiálne požiadala Britániu o uvoľnenie zlata, ktoré chce vláda v Caracase predať a finančné prostriedky využiť na boj s koronavírusovou epidémiou.

Spojené kráľovstvo však nemôže zlato odovzdať vláde Nicolása Mudara, keďže ho neuznáva za prezidenta, rozhodol britský najvyšší súd.

Sarosh Zaiwalla, právnik reprezentujúci Madurovu vládu, však vyhlásil, že sa voči rozhodnutiu súdu plánuje odvolať. Stanovisko súdu podľa neho „úplne ignoruje realitu situácie vo Venezuele", uviedla spravodajská stanica Sky News.

„Vláda pána Madura má plnú kontrolu nad Venezuelou a jej administratívnymi inštitúciami, iba ona môže zaručiť distribúciu humanitárnej pomoci a zdravotníckych pomôcok potrebných na boj s koronavírusom," dodal.

Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť Madura. Následne ho uznalo viac než 50 krajín sveta vrátane Spojených štátov a Británie. Maduro a jeho spojenci Guaidóa obviňujú, že je bábkou v rukách americkej vlády.