Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia varovala osoby s dvojakým občianstvom pred cestou do Iránu

Šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pred zlým zaobchádzaním s osobami s dvojakým občianstvom v Iráne varoval aj britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Londýn 17. mája (TASR) - Londýn varoval v piatok osoby s britsko-iránskym občianstvom pred cestou do Iránu v dôsledku "pretrvávajúceho svojvoľného zadržiavania a zlého zaobchádzania" s takýmito občanmi v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Britské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že osoby s britsko-iránskym občianstvom sú v Iráne vystavené "neprijateľne vyššiemu riziku svojvoľného zadržiavania a zlého zaobchádzania" než občania iných krajín.

"Bezpečnostné zložky môžu podozrievať ľudí s britskými kontaktmi vrátane tých, ktorí majú kontakty s inštitúciami sídliacimi v Británii, alebo ktorí od nich dostávajú verejné prostriedky, alebo ktorí majú podľa nich prepojenia na britskú vládu," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Pred zlým zaobchádzaním s osobami s dvojakým občianstvom v Iráne varoval aj britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. "Napriek poskytovaniu opakovaných možností zo strany Spojeného kráľovstva na riešenie tohto problému sa správanie iránskeho režimu zhoršuje," dodal.

Agentúra AFP si všíma, že k tomuto varovaniu zo strany ministerstva prišlo v čase, keď sa Británia naďalej snaží o prepustenie britsko-iránskej humanitárnej pracovníčky Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej v Teheráne. Tú v roku 2016 zadržali v Iráne a neskôr odsúdili na päťročné väzenie pre obvinenia z pokusu o zvrhnutie tamojšej vlády.

Teherán nedávno taktiež odsúdil na desať rokov väzenia za špionáž Iránca Arasa Amiriho, zamestnanca britského konzulátu.