Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Britská vláda súhlasila so zmenami v návrhu zákona o vnútornom trhu

Britský premiér Boris Johnson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Britská vláda minulý týždeň oznámila, že predloží návrh zákona, ktorý zámerne porušuje vlani podpísanú dohodu o brexite.

Londýn 17. septembra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v stredu súhlasil so zmenami v návrhu zákona o vnútornom trhu, ktorý by mu umožnil porušiť vlani podpísanú dohodu o brexite, informovali agentúra DPA a stanica BBC.

Johnson chce týmto krokom podľa DPA zabezpečiť, že britský parlament tento návrh legislatívy na budúci týždeň schváli.

Návrh v pondelok prešiel úspešne v Dolnej snemovni fázou, ktorá sa nazýva druhé čítanie. To znamená, že teraz bude nasledovať ďalšia debata.

Kritici - vrátane mnohých poslancov premiérovej Konzervatívnej strany - upozorňujú, že porušenie dohody o brexite by mohlo byť porušením medzinárodného práva a takisto by mohlo narušiť dôveru EÚ a ďalších partnerov Británie.

Dvaja z búriacich sa konzervatívnych poslancov však v stredu spolu s úradom britského premiéra na Downing Street v spoločnom vyhlásení uviedli, že vláda sa po konštruktívnych rozhovoroch dohodla na predložení pozmeňovacieho návrhu k zákonu o vnútornom trhu.

Johnson chce podľa DPA vytvoriť zákonnú záchrannú sieť, ktorá mu udelí právomoc na zrušenie záväzkov vyplývajúcich z dohody o brexite. Tie sa týkajú zachovania otvorenej hranice medzi územím Severného Írska, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskom, ktoré je členským štátom EÚ.

Na základe pozmeňovacieho návrhu predloženého vládou však na zrušeniu týchto záväzkov bude potrebná debata a hlasovanie v parlamente.

Britská vláda minulý týždeň oznámila, že predloží návrh zákona, ktorý zámerne porušuje vlani podpísanú dohodu o brexite, teda vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Podľa EÚ však tieto plánované zmeny predstavujú porušenie medzinárodného práva. EÚ podľa Johnsona hrozí zavedením colnej hranice v Írskom mori, ktorá by oddelila Severné Írsko od zvyšku Británie.