Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia vyzvala na zmysluplnú debatu v Iráne

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson Foto: TASR/AP

Irán od štvrtka zažíva vlnu demonštrácií proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky.

Londýn 2. januára (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vyzval Irán na "zmysluplnú diskusiu" po tom, ako si protivládne protesty v krajine vyžiadali smrť najmenej 13 ľudí, vrátane jedného policajta. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

"Spojené kráľovstvo pozorne sleduje udalosti v Iráne," napísal Johnson v pondelok a sociálnej sieti Facebook.

"Sme presvedčení, že by mala prebehnúť zmysluplná diskusia o legitímnych a dôležitých požiadavkách, ktoré demonštranti žiadajú a očakávame, že iránske úrady to umožnia," dodal.

Johnson ďalej vyzval "všetky zúčastnené strany, aby sa zdržali násilia a dodržiavali medzinárodné záväzky týkajúce sa ľudských práv".

Európska únia, Nemecko i Izrael už predtým vyzvali Irán na povolenie pokojných protestov.

Irán od štvrtka zažíva vlnu demonštrácií proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky.

Nespokojenci sa zmobilizovali prostredníctvom sociálnych sietí po tom, ako v Iráne vzrástli ceny vajec, hydiny a ďalších základných potravín. S cieľom zabrániť ďalším protestom iránske úrady v nedeľu zablokovali aplikácie Telegram a Instagram.

Podľa agentúry AP sú terajšie protesty zrejme najväčšie, aké zasiahli Irán od vlny demonštrácií po sporných prezidentských voľbách v roku 2009.