Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Oxymetre lepšie fungujú u ľudí so svetlejším odtieňom kože

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oxymetre sa používajú na meranie obsahu kyslíka v krvi a sú kľúčovým prístrojom pri liečení pacientov s covidom.

Londýn 21. novembra (TASR) - Británia v nedeľu vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky v súvislosti so zdravotníckymi prístrojmi, akými sú napríklad oxymetre, ktoré lepšie fungujú u ľudí so svetlejším odtieňom kože. Takéto prístroje môžu podľa Británie viesť k vyššej úmrtnosti počas pandémie koronavírusu medzi príslušníkmi rôznych etnických menšín, informovala agentúra Reuters.

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid uviedol, že nariadil preverenie tejto záležitosti po tom, ako sa zistilo, že oxymetre, ktoré sa používajú na meranie obsahu kyslíka v krvi a sú kľúčovým prístrojom pri liečení pacientov s covidom, poskytujú menej presné merania v prípade pacientov s tmavším odtieňom kože.

"Toto sa deje systematicky na celkom svete. Ide o rasovú nerovnosť v prípade niektorých lekárskych prístrojov. Je to neúmyselné, ale stáva sa to a oxymetre sú toho dobrým príkladom," uviedol Javid pre televíziu BBC.

Podľa Javida je tiež možné, že niektorí pacienti s ochorením COVID-19 zomreli práve pre tento nedostatok u niektorých lekárskych prístrojov.

Tieto nedostatky podľa Javida spôsobuje to, že mnoho zdravotníckych aparátov, liekov, liečebných postupov a učebníc pochádza z krajín, v ktorých tvoria väčšinu obyvateľstva príslušníci bielej rasy.

"Chcem sa uistiť, že s tým niečo urobíme, avšak nie iba v Spojenom kráľovstve. Je to medzinárodný problém, preto budem pracovať na zmene so svojimi rezortnými kolegami z celého sveta," uviedol Javid s tým, že o veci už hovoril so svojim americkým náprotivkom.

Podľa Javida si Británia tento problém uvedomila po tom, ako sa snažila zistiť, prečo ochorenie COVID-19 v Spojenom kráľovstve častejšie postihuje ľudí z etnických minorít. Počas vrcholu počiatočného štádia pandémie totiž v Británii tvorili až jednu tretinu pacientov prijatých s covidom na jednotky intenzívnej starostlivosti ľudia z etnických minorít, čo vôbec nezodpovedalo ich zastúpeniu v britskej populácii, uviedol Javid.