Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Windsorský dekan ocenil láskavosť a ľudskosť princa Philipa

Na snímke trúchliaci v prednom rade zľava Kate Middleton, Vojvodkyňa z Cambridge, princ William, princ Edward, vikomt Severn, lady Louise Mountbatten-Windsorová, grófka z Wessexu, vojvodkyňa z Cornwallu počas pohrebu princa Philipa v kaplnke svätého Juraja, sobota 17. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Pre pandemické opatrenia sa na jeho pohrebe mohlo zúčastniť len 30 najbližších členov jeho rodiny, vrátane príbuzných z Nemecka, a jeho osobný tajomník Archie Miller Bakewell.

Londýn 17. apríla (TASR) - Windsorský dekan David Connor na sobotňajšej poslednej rozlúčke s princom Philipom vzdal hold jeho "láskavosti, zmyslu pre humor a ľudskosti". Informovala o tom britská spravodajská televízia SkyNews.

Veľká Británia sa "inšpirovala (princovou) neochvejnou vernosťou k našej kráľovnej, jeho službou krajine a štátom Commonwealthu, jeho odvahou, statočnosťou a vierou," povedal celebrujúci dekan na smútočnej omši v Kaplnke sv. Juraja na Windsorskom hrade.

Štvorčlenný spevácky zbor spieva počas omše skladby, ktoré si vybral sám princ Philip. Ide najmä o piesne tradične spájané s britským námorníctvom, v ktorom vojvoda z Edinburghu dlhoročne pôsobil. V súlade s pandemickými nariadeniami sa zbor nachádza v dostatočnej vzdialenosti od účastníkov pohrebu, ktorí sa ku spevu nepripoja.

Princ Philip, manžel britskej panovníčky Alžbety II., zomrel 9. apríla vo veku 99 rokov. Pre pandemické opatrenia sa na jeho pohrebe mohlo zúčastniť len 30 najbližších členov jeho rodiny, vrátane príbuzných z Nemecka, a jeho osobný tajomník Archie Miller Bakewell.