Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Británia zadržala superjachtu patriacu ruskému podnikateľovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť, pod ktorou je loď registrovaná, má podľa britských úradov sídlo v ostrovnom štáte Svätý Krištof a Nevis v Karibskom mori.

Londýn 29. marca (TASR) - Britské úrady v utorok v Londýne zhabali superjachtu patriacu ruskému podnikateľovi. Ide o prvú takúto loď zhabanú v britských vodách na základe sankcií zavedených voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice BBC.

Britské ministerstvo dopravy spolu s Národnou kriminálnou agentúrou (NCA) a pohraničnou strážou loď zaistilo v londýnskej štvrti Canary Wharf, kde sa nachádza aj kotvisko pre lode. Superjachta s menom Phi má hodnotu 38 miliónov libier (viac ako 45,43 mil. eur). Patrí ruskému podnikateľovi, ktorého meno však úrady neuviedli.

Britský minister dopravy Grant Shaps povedal, že britské sankcie voči Rusku sa v súčasnosti na tohto jednotlivca nevzťahujú. Má však podľa Shapsa "blízku spojitosť" s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Shaps zhabanie lode označil za "jasné a ostré varovanie pre Putina a jeho kumpánov".

Spoločnosť, pod ktorou je loď registrovaná, má podľa britských úradov sídlo v ostrovnom štáte Svätý Krištof a Nevis v Karibskom mori. Loď však mala maltskú vlajku s cieľom zakryť jej pôvod.

Británia po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zaviedla sankcie voči ruským jednotlivcom i podnikom, pripomína BBC. Spojené kráľovstvo, USA a EÚ v spojitosti s touto inváziou uviedli, že sa zamerajú na superjachty spojené s Rusmi, na ktorých sa vzťahujú sankcie.