Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Británia zaočkovala rekordných 873.784 ľudí za deň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AFP - Tobias Schwarz

Vďaka rýchlemu tempu očkovania a epidemiologickým reštrikciám sa v Británii postupne darí znižovať prírastky nakazených i úmrtí.

Londýn 21. marca (TASR) - V Británii zaočkovali za posledných 24 hodín vakcínou proti novému koronavírusu rekordných 873.784 ľudí. Zároveň zaznamenali najnižší prírastok úmrtí od začiatku vlaňajšieho októbra, informovala v nedeľu televízia Sky News.

Rekord v počte zaočkovaných Británia dosiahla už tretí deň za sebou. Počas jednej hodiny v sobotu podali v Anglicku takmer 27 vakcín za sekundu, uviedla zdravotná služba NHS England.

Za posledné tri dni v Spojenom kráľovstve zaočkovali proti novému koronavírusu viac ako 2,24 milióna ľudí.

"Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali a prosím vás všetkých, aby ste sa dali zaočkovať, keď vám príde pozvánka,"
reagoval na najnovšie čísla na Twitteri britský premiér Boris Johnson.

Vďaka rýchlemu tempu očkovania a epidemiologickým reštrikciám sa v Británii postupne darí znižovať prírastky nakazených i úmrtí.

V nedeľu hlásili britské úrady len 33 nových úmrtí, čo je podľa agentúry Reuters najnižší prírastok od vlaňajšieho 5. októbra. Podľa televízie Sky News pribudlo najmenej úmrtí od 25. septembra.

V januári a februári v krajine denne pribúdalo viac ako 1000 nových obetí pandémie. V najnovšej bilancii pribudlo aj 5321 nakazených, sedemdňový prírastok infikovaných sa však znížil o 4,4 percenta.

Aspoň prvú dávku vakcíny už v Spojenom kráľovstve dostalo približne 27,6 milióna ľudí, čo je viac než polovica dospelej populácie krajiny. Britská vláda oznámila prekonanie tejto symbolickej hranice v sobotu. Zámerom britskej vlády je zaočkovať všetkých dospelých obyvateľov do konca júla.

Oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu už bolo zaočkovaných 2,3 milióna ľudí, píše agentúra Reuters.