Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia zavádza sankcie voči ruským propagandistom a štátnym médiám

Na archívnej snímke zo 4. marca 2022 britská ministerka zahraničných vecí Liu Trussová. Foto: TASR/AP

Podľa oficiálneho hovorcu britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý poskytol vyjadrenie médiám zvlášť, je správne uvaliť sankcie na tých, ktorí sa snažia masovo dezinformovať ľudí.

Londýn 31. marca (TASR) - Spojené kráľovstvo vo štvrtok oznámilo nové sankcie voči ruským "propagandistom" a dvom mediálnym spoločnostiam financovaným Kremľom pre obvinenia zo šírenia "lží" o invázii na Ukrajinu. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

Najnovšie opatrenia nasledujú po niekoľkých predchádzajúcich kolách sankcií voči vyše 1000 ruským a bieloruským jednotlivcom a subjektom v reakcii na vojnu, ktorú Rusko rozpútalo v susednom štáte.

"Británia pomáha svetu s odhaľovaním kremeľských dezinformácií a táto posledná séria sankcií zasahuje nehanebných propagandistov, ktorí šíria falošné správy a naratívy (ruského prezidenta Vladimira) Putina," uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Dodala, že ďalšie sankcie budú nasledovať s cieľom "zvýšiť tlak na Rusko a zabezpečiť, že Putin na Ukrajine prehrá".

Podľa oficiálneho hovorcu britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý poskytol vyjadrenie médiám zvlášť, je správne uvaliť sankcie na tých, ktorí sa snažia masovo dezinformovať ľudí.

Na sankčnom zozname sa ocitol aj ruský generálplukovník Michail Mizincev, ktorý sa podľa britského ministerstva zahraničných vecí stal známym ako "mäsiar z Mariupola" v súvislosti s ruskými akciami v obliehanom ukrajinskom meste.

Medzi 14 sankcionovanými je aj TV-Novosti - vlastník spravodajskej televízie RT. Ďalej spoločnosť Rossija Segodňa, ktorá ovláda tlačovú agentúru Sputnik.

Sankcie zasiahnu aj ruského televízneho moderátora Sergeja Briljova, známeho svojimi rozhovormi s významnými politickými osobnosťami. Londýn ho označil za "Putinovho propagandistu".

Britský mediálny regulátor Ofcom začiatkom marca odobral RT s okamžitou platnosťou vysielaciu licenciu s odôvodnením, že vysielanie televízie v krajine nie je "vhodné". Predstaviteľka RT Anna Belkinová v reakcii pre agentúru Reuters označila toto rozhodnutie Ofcomu za nespravodlivé.