Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Británia zaviedla sankcie voči iránskej mravnostnej polícii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tvrdé zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom si podľa aktivistov vyžiadali už desiatky životov.

Londýn 10. októbra (TASR) - Spojené kráľovstvo v pondelok zaviedlo sankcie voči iránskej mravnostnej polícii a viacerým predstaviteľom bezpečnostných zložiek v reakcii na násilné potlačenie protivládnych protestov v Iráne. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Britské ministerstvo zahraničných oznámilo, že zmrazuje aktíva a zakazuje vstup do krajiny "celej mravnostnej polícii". Na zozname je okrem toho aj Gholámrezá Solejmání – šéf jednej zo zložiek iránskych revolučných gárd Basídž-e Mostazafín (Mobilizácia utláčaných) –, a ďalší dvaja velitelia iránskej polície.

Podľa britského ministra zahraničných vecí Jamesa Cleverlyho tieto sankcie vysielajú "jasný odkaz" predstaviteľom iránskych úradov, že Británia voči nim vyvodí zodpovednosť za utláčanie žien a dievčat a násilie voči vlastným občanom.

Protesty v Iráne prepukli pred troma týždňami v reakcii na smrť 22-ročnej Kurdky Mahsá Amíníovej, ktorú zatkla 13. septembra mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania. Vo väzbe upadla do kómy a po troch dňoch zomrela. Polícia tvrdí, že zomrela prirodzenou smrťou. Podľa svedkov zatknutia ju však policajti bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu auta.

Tvrdé zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom si podľa aktivistov vyžiadali už desiatky životov.