Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia zaznamenala ďalších 34.693 prípadov nákazy a 210 úmrtí

Takmer prázdna ulica na námestí Leicester Square v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V krajine dosiaľ evidujú smrť už viac ako 70.000 ľudí.

Londýn 26. decembra (TASR) - V Spojenom kráľovstve hlásili za uplynulý deň ďalších 34.693 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 210 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to zo sobotňajších údajov britskej vlády, o ktorých informovala televízia Sky News.

Pripomína súčasne, že skutočné počty sú pravdepodobne vyššie, keďže Škótsko od 24. do 28. decembra nezverejňuje údaje o úmrtiach a Severné Írsko v tomto období neposkytuje údaje o úmrtiach ani prípadoch nákazy.

V Británii dosiaľ evidujú smrť už viac ako 70.000 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus v období 28 dní pred úmrtím. Túto hranicu krajina prekonala na Prvý sviatok vianočný. Ide o šiestu najväčšiu bilanciu obetí po USA, Brazílii, Indii, Mexiku a Taliansku, uviedla agentúra Reuters.

Počet nových prípadov v Spojenom kráľovstve sa uplynulý týždeň pohyboval na zvýšenej úrovni okolo 30.000 za deň, čo podľa Sky News možno pripísať aj posilnenému testovaniu.

Zdravotnícki predstavitelia sa domnievajú, že nárast počtu prípadov nákazy, najmä na juhovýchode a východe Anglicka, je sčasti dôsledkom šírenia nového, prenosnejšieho kmeňa koronavírusu, odhaleného nedávno.

Predpokladá sa, že tento rýchlejšie sa šíriaci "variant" je už prevládajúci v častiach Anglicka. Podľa škótskych a waleských predstaviteľov sa už "uchytil" aj v týchto častiach Spojeného kráľovstva.

Prípady nákazy novou mutáciou potvrdili v krajinách po celom svete vrátane Francúzska, Španielska, Juhoafrickej republiky či Japonska napriek tomu, že krajiny po jej zistení rýchlo uzatvárali hranice pre cestujúcich z Británie.