Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Británia hlási rekord v počte prípadov ochorenia COVID-19

Ľudia s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu kráčajú v parku St James's Park v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najnovšie čísla boli zverejnené krátko po tom, ako britský minister financií Rishi Sunak ohlásil nový systém podpory zamestnanosti so zámerom vyhnúť sa kríze v období zimy.

Londýn 24. septembra (TASR) - V Spojenom kráľovstve pribudlo vo štvrtok 6634 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19. Ide o vôbec najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie, informovala spravodajská televízia Sky News.

Zomrelo aj ďalších 40 osôb, ktoré boli v uplynulých 28 dňoch pozitívne testované na prítomnosť patogénu SARS-CoV-2. Denná bilancia úmrtí v Británii prekročila číslo 40 naposledy 14. júla, keď zomrelo 44 ľudí — väčšinou v Anglicku.

Anglicko zaznamenalo aj väčšinu najnovších prípadov infekcie (5632); nasledujú Škótsko (465), Wales (348) a Severné Írsko (189).

Napriek rekordnému nárastu infekcií je situácia v Spojenom kráľovstve neporovnateľná s vrcholom pandémie v apríli a máji, keď podľa vedcov z univerzity Imperial College pribúdalo denne vyše 100.000 prípadov.

"Aj keď máme nový rekord potvrdených prípadov COVID-19, nie je to až také zlé, ako sa zdá. Doterajší denný rekord zo začiatku mája bol 6201 prípadov, ale vtedy sa testovalo omnoho menej. Odhaduje sa, že aj dnes testovanie odhalí iba približne tretinu všetkých prípadov," konštatoval na margo novej bilancie redaktor Sky News špecializujúci sa na vedu Thomas Moore.

Najnovšie čísla boli zverejnené krátko po tom, ako britský minister financií Rishi Sunak ohlásil nový systém podpory zamestnanosti so zámerom vyhnúť sa kríze v období zimy.

Napriek tomu, že minister pripustil, že niektoré pracovná miesta čaká neistá budúcnosť, jeho plán zabezpečí mzdy pre zamestnancov pracujúcich v dôsledku pandemických opatrení iba tretinu riadneho času. Opatrenia na záchranu pracovných miest, ktoré sú v dlhodobom horizonte "životaschopné", začnú platiť v novembri.