Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel David Barclay, spolumajiteľ novín The Daily Telegraph

Na archívnej snímke z 31. októbra 2000 britskí multimilionári David Barclay (vľavo) a jeho brat dvojča Frederick Barclay pózujú s rytierskym rádom od britskej kráľovnej Alžbety II. v Buckinghamskom paláci. Foto: TASR/AP

Mediálnu skupinu Telegraph, ktorá vydáva denník The Daily Telegraph a jeho sesterské noviny The Sunday Telegraph, odkúpili v roku 2004.

Londýn 13. januára (TASR) – Vo veku 86 rokov zomrel britský podnikateľ a mediálny magnát David Barclay. Miliardár a spolumajiteľ denníka The Daily Telegraph zomrel v nedeľu, o jeho smrti však informovali spomínané noviny až v stredu, píše agentúra AP. Barclay zomrel v dôsledku krátkej a nespresnenej choroby.

Zosnulému podnikateľovi vzdal medzi prvými poctu britský premiér Boris Johnson, ktorý bol svojho času spravodajcom The Daily Telegraph a neskôr preň pravidelne písal aj politické komentáre. Johnson na Twitteri napísal, že Barclay zachránil skvelé noviny, vytvoril tisícky pracovných miest v celom Spojenom kráľovstve a vášnivo veril v nezávislosť tejto krajiny a tomu, čo všetko dosiahnuť.



Konzervatívny denník The Daily Telegraph je dlhodobým zástancom odchodu Británie z EÚ, rovnako ako samotný Johnson, pripomína AP.

Zosnulý podnikateľ spolu so svojím bratom – jednovaječným dvojčaťom Frederickom – začal podnikať v oblasti nehnuteľností a hotelierstva. V rokoch 1995-2020 vlastnili bratia známy luxusný hotel Ritz v centre Londýna. Mediálnu skupinu Telegraph, ktorá vydáva denník The Daily Telegraph a jeho sesterské noviny The Sunday Telegraph, odkúpili v roku 2004.

Britská kráľovná Alžbeta II. udelila obom súrodencom v roku 2000 rytiersky titul. Spoločný majetok bratov sa odhaduje na sedem miliárd britských libier (zhruba 7,8 miliardy eur).