Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia zvažuje vyslanie ďalších vojakov do východnej Európy

Na snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Vládne zdroje tiež uviedli, že britské ministerstvo zahraničných vecí zamýšľa v pondelok sprísniť svoje sankcie voči Rusku.

Londýn 29. januára (TASR) – Vzhľadom na eskalujúcu situáciu okolo Ukrajiny zvažuje Británia vyslanie ďalších jednotiek, ktoré by posilnili obranu NATO, uviedli v noci na sobotu vládne zdroje v Londýne. Premiér Boris Johnson podľa nich cez víkend preskúma opatrenia "na zastavenie rastúcej ruskej agresie v regióne", informuje agentúra DPA.

Noviny The Times priniesli správu o tom, že možné je vyslanie ďalších britských vojakov do východnej Európy, no tiež ďalších vojenských lietadiel a lodí.

Johnson "v najbližších dňoch" pocestuje do východnej Európy a bude tiež telefonovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedla hovorkyňa kancelárie britského premiéra. Ktoré krajiny navštívi, zatiaľ nezverejnili. Sprevádzať ho bude ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá plánuje návštevu Ukrajiny a chce v priebehu najbližších dvoch týždňov cestovať aj do Moskvy.

Vládne zdroje tiež uviedli, že britské ministerstvo zahraničných vecí zamýšľa v pondelok sprísniť svoje sankcie voči Rusku. Opatrenia by mali zasiahnuť "strategické a finančné záujmy" tejto krajiny.

Podľa správy The Times sa USA obávajú, že Londýn nemôže prijať tvrdé hospodárske opatrenia voči Moskve. Spojené kráľovstvo totiž roky toleruje podozrivé investície z Ruska, pričom najmä v Londýne je veľa financií ruských oligarchov s úzkymi väzbami na Kremeľ. Ak by tieto sumy v dôsledku britských sankcií stiahli, mohlo by to finančnú metropolu silne zasiahnuť.

Britský minister obrany Ben Wallace varoval, že Rusko by sa s pomocou rozsiahlych kybernetických útokov či zverejnenia kompromitujúcich alebo škodlivých informácií mohlo pokúsiť rozdeliť Západ a vyvolať zmätok. Wallace cestuje budúci týždeň na rozhovory do Maďarska, Slovinska, Česka a Chorvátska.