Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zverejnili program osláv 70. výročia Alžbety II. na tróne

Na snímke britská kráľovná Alžbeta II. počas prejavu na slávnostnom otvorení novej schôdze britského parlamentu v Londýne 14. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Počas slávnostného obdobia budú pre verejnosť otvorené kráľovnine vidiecke sídla Sandringham v Anglicku a Balmoral v Škótsku. Pri príležitosti platinového jubilea bolo vysadených aj 60.000 stromov.

Londýn 10. januára (TASR) - Buckinghamský palác v pondelok predstavil program osláv platinového jubilea kráľovnej Alžbety II. na tróne. Jeho súčasťou bude vojenská prehliadka, koncert "svetových hviezd", možnosť nahliadnuť do niektorých rezidencií panovníčky, pouličné oslavy či súťaž o vytvorenie nového pudingu.

Alžbeta II. sa 6. februára stane prvým britským monarchom, ktorý sa pri moci udržal sedem desaťročí. Oslavy súvisiace s týmto jubileom vyvrcholia štvordňovým víkendom 2.-5. júna, hoci rozličné akcie sa budú konať v priebehu celého roka. Zatiaľ nie je známe, na ktorých podujatiach sa 95-ročná kráľovná zúčastní.

Program sa začína v pondelok súťažou o vynájdenie nového pudingu na oslavu kráľovninho vládnutia. Finalistov bude hodnotiť porota zahŕňajúca expertku na gastronómiu Mary Berryovú či Monicu Galettiovú z TV šou MasterChef, uvádza stanica BBC. Víťazný recept zverejnia a daný puding sa bude podávať na oslavách.

Britská kráľovná Alžbeta II., archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Počas slávnostného obdobia budú pre verejnosť otvorené kráľovnine vidiecke sídla Sandringham v Anglicku a Balmoral v Škótsku. Pri príležitosti platinového jubilea bolo vysadených aj približne 60.000 stromov. Tohtoročné oslavy budú pre panovníčku prvé bez jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel minulý rok v apríli.

Alžbeta II. je od septembra 2015 najdlhšie vládnucou panovníčkou v dejinách Británie. Za ňou nasleduje kráľovná Viktória (63 rokov na tróne) a Juraj III. (59 rokov na tróne).

Kráľovná Alžbeta II. sa ujala vládnutia vo februári 1952 po smrti svojho otca Juraja VI. Slávnostne korunovaná bola 2. júna 1953 vo veku 26 rokov.